неделя, 25 април 2010 г.

СЕМЕЙСТВО ЛЮТИКОВИ (Ranunculaceae)

ПОЛСКА ЧЕЛЕБИТКА
(Nigella arvensis)

Полската челебитка най-често ще намерите в посевите от зимна пшеница и ръж, в старите люцернови ливади и лозя и сред окопните култури, както и в залежите и в изоставените ниви. Ще я срещнете също по сухите поляни и сред разредените дъбови гори и храсталаци. Ето и белезите, по които най-лесно ще я разпознаете.

Полската челебитка е високо до петдесетина сантиметра сиво-зелено, често и със синкав оттенък, едногодишно тревисто растение. Стъблото й е изправено, слабо разклонено, с последователни приседнали листа, петурите на които са 2 — 3 пъти пересто разсечени на ланцетно-шиловидни делчета.

Полската челебитка започва да цъфти през юни и цъфтежът й продължава до октомври. Цветовете й са гълъбовосини или синкавозелени до белезникави, изпъстрени със зелени жилки. Те са единични, връхно разположени. Имат правилен околоцветник, съставен от 5 свободни, хоризонтално разперени, венчевидно обагрени чашелистчета. Петурката им е почти закръглена, но на върха е късо заострена, а в основата — изведнъж стеснена в дълъг нокът. Нормално венче липсва. Всички венчелистчета, те са 8 — 10 на брой, са видоизменени в малки двуустни нектарници, всеки с бледа синьо-виолетова дръжка, белезникавосиня горна и зеленикава долна устна, изпъстрена с виолетови жилки.

Тичинките са белезникавосини или зеленикави, с островърхи прашници. Плодниците са най-често 3—5, рядко 8, сраснали от основата докъм средата си. Плодовете са сборни, съставени от сраснали също докъм средата мехунки. Семената са дълги около 2 мм, триръбести и са почти черни, поради което в някои краища на страната наричат полската челебитка и с името черника.
Полската челебитка е вредно плевелно растение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар