неделя, 25 април 2010 г.

Размножаване на птиците

Начинът на размножаване една от най-съществените разлики между птиците и бозайниците. Птиците снасят яйца, а след това от тях се излюпва следващото поколение птици. Яйцата се образуват в размножителната система. В яйчника се формира жълтък като запас от хранителни вещества за яйцеклетката. В яйцепровода се образуват белтък, подчерупкови ципи, черупка и външна восъкоподобна обвивка, наречена кутикула.

Яйчникът на снасящите птици има гроздовидна форма и в него са разположени голям брой яйцеклетки. От тях сравнително малка част нарастват, като натрупват жълтък и след това се превръщат в яйца. Това става в яйцепровода. Той достига на дължина при снасящи кокошки до 60-70 см, а в период на пауза се свива до 10-20 см. Жълтъкът се оформя за около 14 дни, а за останалите части на яйцето са достатъчни 24-26 часа.

Отделните видове птици се различават значително по броя на снесените яйца. Най-малко снасят дивите видове, а от селскостопанските птици гъските имат най-ниска носливост. Кокошият вид притежава най-големи възможности за продължаване на вида. За 1 година една кокошка може да снесе средно 250-280 яйца. От тях може да се излюпят 180-200 пилета, които след 5 месеца са пълноценни полово зрели птици. Високите размножителни способности на птиците може да се осъществят само ако яйцата се люпят изкуствено. Този процес е известен като инкубация, а машините, в които става люпенето - инкубатори.
Инкубация

Първите опити за изкуствено люпене на яйца са осъществени преди хиляди години и тази дейност е била доста успешна, защото до нас са достигнали сведения за изкуствено люпене на големи партиди яйца в Китай и Египет. Създаването на инкубатори получава силен тласък след създаване на термометъра. Прецизното контролиране на температурата дава възможност за създаване на машини за люпене с висока ефективност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар