неделя, 25 април 2010 г.

Да проверяваме ли степента на опаразитяване

В пчеларската практика, едва ли не като единствен критерий за ефективността на противовароатозните средства, се използва количеството паднали акари. Щом дъното на кошера е почервеняло от акари, значи лекарството е отлично. Но пчелите не се освобождават от акара напълно. Затова по-важно е да знаем не колко акари са паднали, а колко са останали в гнездото. Освен това, многото паднали акари при есенна обработка означават, че семейството се е развивало при висока степен на опаразитяване, пчелите са по-малко, с по-ниско качество и зимуването им може да се окаже проблематично.

Да се определи количеството на акарите в пчелното семейство е лесно. Задачата е по силите на всеки пчелар. Цялата лаборатория е представена на снимката.

Акарите са разпределени неравномерно в гнездото. Затова с помощта на голяма пинсета се вземат 50-100 пчели от всички междурамия и се поставят в половин литров буркан, в който има 250 мл студена вода. Добавя се щипка прах за пране за по-лесно отделяне на акарите от пчелите. След това водата в буркана се загрява до 48-50° във водна баня върху електрически котлон. Бурканът се затваря и интензивно се стръсква, за да се отделят надеждно акарите от пчелите.

Пчелите се изваждат една по една, като се внимава по тях да не полепват акари, и се преброяват. Преброяват се и намиращите се в буркана акари. Броят на акарите се дели на броя на пчелите и се умножава по 100. Полученият резултат е степента на опаразитяване в проценти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар