неделя, 25 април 2010 г.

Мед

Пчелният мед е сложен биологичен продукт от растително животински произход. Пчелите го произвеждат от нектара и маната на растенията, които преработват, обогатяват с ензими в медовата си гушка и складират в питите. Медът съдържа около 75-80% захари - главно инвертна. В него има около 32 вида минерални елемента и микроелементи под формата на соли или в състава на органични съединения, поради което са лесно усвоими. В меда има и различни ензими - инвертаза, диастаза, малтаза, гликозооксидаза, каталаза и др., витамини B1, B2, B3, B6, H, K, C, E, провитамини A, PP, и др. Благодарение на този богат състав на пчелният мед притежава ценни хранително-диетични и лечебни качества, които са били известни на народите още от древността. Съвременната медицина препоръчва медотерапията самостоятелно или в комбинация с други медикаментозни, фототерапевтични или физиотерапевтични средства при различни стомашно-чревни, белодробни, чернодробни, жлъчни, бъбречни и сърдечни-съдови заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар