неделя, 25 април 2010 г.

Лечебни свойства и приложение на прополиса

Лечебни свойства и приложение на прополиса

Прополиса притежава:
Антибактериални, антивирусни, антигъбични свойства;
Имуностимулиращ и антивъзпалителен ефект
Антикарценогенен (противораков) ефект
Локалноанастетичен ефект
Протективен по отношение на черния дроб ефект
Дори има и антирадиационен ефект.

Външно приложение

Прополисова паста – приготвя се в 50%-ова или по-ниска вазелинова концентрация. Прополиса се почиства от видими замърсявания, стрива се на ситно с неголямо количество подгрят до 40-45С вазелин. След това се добавя останалото количество вазелин до получаване на нужната концентрация и се разбърква до еднородна маса. Цялото количество се загрява до 40-45С и се филтрира през двойна марля.

Прополисова мас – в чист съд се загрява до кипене вазелин, след което се прибавя необходимото количество стрит прополис за получаване на 10, 15 или 20 %-на концентрация. Сместта се нагрява за 8-10 минути като от време на време се размесва.. Приготвената смес се филтрира през чиста марля.

Прополизат ( мас, която се приготвя от 10 или 20%-ен спиртен извлек на прополис). За приготвянето й съответното количество прополис се нарязва на малки късчета, които се поставят в стъклена банка и се заливат със спирт, така че да се получи 1 литър спирт на 100 или 200 грама прополис. Сместта се затваря плътно и се оставя на тъмно при стайна температура за 2-3 дни, след което за употреба се взема повърхностния слой. Спиртната настройка може да се съхранява неограничено време.

Прополисово мляко – Взема се прясно мляко, което се кипва в емайлирана тенджера и се прибавя прополис – 50 или 100 грама стрит прополис на 1 литър мляко. Съдържанието на тенджерата се размесва с помощта на дървена лъжица. След превръщането на прополиса в гъста маса млякото в съда се бърка на слаб огън в продължение на 10 минути. След това може да се филтрува през един слой марля в стъклена или емайлорана посуда.При престояването на така приготвената смес на нейната повърхност се образува слой восък, който се отстранява. След изстиване млякото е готово за употреба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар