събота, 24 април 2010 г.

СИНЯ КАНДИЛКА (Aquilegia vulgaris)

Синята кандилка не е често срещано растение в нашата природа. Ще я откриете само в планините около гр. Трън, в Средна и Източна Стара планина, в Рила, в Западните и Средните Родопи, където расте по сенчестите каменисти и скалисти места. И няма да я сбъркате с нито едно друго растение, особено когато вече е разцъфтяла.

Синята кандилка е многогодишно растение с късо коренище и високо от 30 до 80 см изправено цветоносно стъбло, което се разклонява само на върха. Приосновните стъблови листа са с дълги дръжки и с два пъти триделни петури, а връхните — приседнали и веднъж триделни.
Синята кандилка започва да цъфти през май (цъфтежът й продължава и през юни и юли) и на всяко от цветоносните й стъбла се развиват обикновено от 3 до 10 цвята. Цветовете са големи, с диаметър до 5 см, тъмносиньо-виолетови, по-рядко розови и са увиснали на дълги до 15 см дръжки. Те са с двоен околоцветник. Петте им чашелистчета и по багра, и на големина приличат на венчелистчетата. Самите венчелистчета, те са също 5 на брой, са видоизменени във фуниевидни образувания и всяко от тях е удължено в дълга права тръбица — шпора. Тя е с кукесто извит към цветната дръжка връх и наподобява ботушче, поради което в някои краища на нашата страна наричат растението ботуш-чета. По този начин нектарът, който се отделя и събира на дъното на шпората, не се изсипва.

Заради оригиналните й красиво обагрени цветове и хубави дантелено нарязани листа Синята кандилка още преди няколко столетия станала любимо цвете в много европейски страни. Тя се отглежда лесно (дори се самораз-сейва) и лесно се кръстосва с други видове кандилки. Благодарение на това са създадени многобройни градински форми, които превъзхождат по красота и оригиналност цветовете на диворастящата синя кандилка. Много такива хибридни форми с най-различно обагрени цветове — от тъмносиньо-виолетови до снежнобели и пъстроцветни, се отглеждат отдавна и у нас и в обществените, и в домашните градинки.
Във високите части само на Витоша, Рила, Пирин и Западните Родопи, по каменистите и скалистите места сред храсталаците от високопланинска хвойна, се среща и друг вид диворастяща кандилка, която е със светложълти до серножълти цветове. Тази жълтоцветна кандилка (Aquilegia aurea) е твърде рядко растение. Освен у нас може да се види още само в Югославия и Албания. В диво състояние тя не се среща никъде другаде по света. Затова е поставена под закрилата на Закона за защита на природата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар